Τα Χανιά υποδέχθηκαν τις Ομάδες υλοποίησης της Πράξης  “Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων- Πλημμύρες, ERMISF”, για ένα τριήμερο διεργασίας (19 έως 21 Φεβρουαρίου) εστιάζοντας στον πλημμυρικό κίνδυνο.  

Στο πλαίσιο των συναντήσεων ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών υπεύθυνος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ Γεώργιος. Ξανθουδάκης συνεργάστηκαν με την Επιστημονική Ομάδα του έργου και ειδικότερα τους καθηγητές. κ Θ. Χατζηλάκο από το Ινστιτούτο Κύπρου, καθ. κ Γ. Καρατζά από το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθ. κ. Μ. Βαΐτη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον κ. Γ. Παναγιώτου από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού -Αμαθούντας, τον κ Κ. Αριστείδου από το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων Κύπρο, παρουσία υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου. Η συνάντηση είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο της πλήρους αξιοποίησης της Υπηρεσίας ERMISF για τις ανάγκες του Δήμου Χανίων.   

Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της αξιοποίησης της Υπηρεσίας προς όφελος ευρύτερα της Περιφέρειας Κρήτης,  η Επιστημονική Επιτροπή συναντήθηκε και με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας  Κρήτης κ.  Αν. Κουρουπάκη  καθώς και τον  πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτ. Κρήτης κ. Σπ. Σοφιανό στα γραφεία  της Αντιπεριφέρειας.  

Την προηγούμενη μέρα (19/2) διοργανώθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ εργαστήριο χρήσης (handsonworkshopτης Υπηρεσίας ERMISF, όπου στελέχη από δήμους της Κρήτης, της Περιφέρειας, τη ΔΕΥΑΧ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης στα Χανιά, εκπαιδευτήκαν στις επιμέρους εφαρμογές της Υπηρεσίας ERMISFκαι συζητήθηκαν οι τρόποι αξιοποίησης για τις ανάγκες των Φορέων τους.  Στο εργαστήριο συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ ΓΞανθουδάκης, ο οποίος παρακολουθεί στενά το έργο από την έναρξή του.

Η Υπηρεσία ERMIS-Fείναι αποτέλεσμα συνεργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων σε θέματα κλιματικής αλλαγής και πλημμυρών από τη μια πλευρά – το Ινστιτούτο Κύπρου, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου – σε συνεργασία με φορείς που έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση πλημμυρών από την άλλη – το Δήμο Χανίων, τη Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού- Αμαθούντας, ενώ συμμετέχει και ως παρατηρητής το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων Κύπρου και εντάσσεται στο Πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου INTERREGV-Α 2014-2020 

Η Υπηρεσία ERMIS– F βρίσκεται σε δημόσια λειτουργία από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και παρέχει εφαρμογές (Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, Πλημμυρικοί χάρτες , Γεωπύλη (webGIS). Βάση Γνώσης  CrowdsourcingApp. (Πληθοπορισμός) Εφαρμογή Κοινωνικής δικτύωσης)που απευθύνονται σε θεσμικά όργανα καθώς και την κοινωνία των πολιτών που (θέλουν να) έχουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση του κινδύνου της πλημμύρας. 

Η Υπηρεσία ERMISF  αναπτύχθηκε καταρχήν για τον πλημμυρικό κίνδυνο λόγω των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων των φαινομένων που βαίνουν αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια, αλλά δύναται να επεκταθεί και σε άλλες φυσικές καταστροφές ( πυρκαγιές, σεισμοί) . Η Υπηρεσία ERMISF είναι διαθέσιμη για όποια περιοχή επιθυμεί να εισάγει τα δικά της δεδομένα και χάρτες, δημιουργώντας μια κοινή βάση αναφοράς (διαδικτυακή) για τον πλημμυρικό κίνδυνο. 

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της 6ης  Συνάντησης Επιστημονικών Ομάδων και Διαχειριστικής Παρακολούθησης  των δικαιούχων του έργου διοργανώθηκαν  από το Δήμο Χανίων ενώ διενεργήθηκαν σε χώρους που ανέδειξαν τις ιδιαιτερότητες των Χανίων (ΚΑΜ, Δημοτική Πινακοθήκη και Δημοτικός Κήπος) στους προσκεκλημένους που προέρχονταν από την Κύπρο, τη Λέσβο και την Αθήνα.

 

 

 

 

CONTACT US

    Log in with your credentials

    Forgot your details?