Η καινοτομία και η σημασία του ERMIS-F είναι η μεταφορά της δημιουργίας γνώσης προφύλαξης από τους ειδικούς σε όλους, μέσω μιας ΠρότυπηςΥποστηριζόμενης Δημόσιας Διαδικτυακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Πλημμυρικών Κινδύνων.
Πρότυπη: ανάλυση αναγκών ποικίλων χρηστών, αξιολόγηση χρηστικότητας, τρόπο προσφοράς και υποστήριξής.
Δημόσια: δυνατότητα πρόσβασης με ενδεχόμενη μελλοντική μη κερδοσκοπική χρέωση επαγγελματικής χρήσης.
Πρόσβαση: κατάλληλα προσαρμοζόμενη διευκολύνει την αξιοποίηση από κάθε είδος χρήστη.
Υποστήριξη: ιδίως σε πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και σε επαγγελματίες και οργανισμούς.
Σημασία της Υπηρεσίας ERMIS-F
Η δυνατότητα αξιοποίησης της πληροφορίας και των μοντέλων για τη δημιουργία γνώσης προφύλαξης, θεωρητικά ήδη υπάρχει σε περιορισμένους επιστημονικούς κύκλους. Η καινοτομία και η σημασία του έργου είναι η μετατροπή της θεωρητικής δυνατότητας για τους ειδικούς σε πρακτική δημόσια υπηρεσία για όλους.
Αυτό θα γίνει μέσω μιας Πρότυπης Υποστηριζόμενης Δημόσιας Υπηρεσίας μέσω Διαδικτύου για την προφύλαξη από κινδύνους πλημμυρών (ERMIS–F).
Η Yπηρεσία ERMIS–F θα είναι πρότυπη όσο αφορά την ανάλυση αναγκών ποικίλων χρηστών, την αξιολόγηση χρηστικότητας του συστήματος, τον τρόπο προσφοράς και υποστήριξής της. Θα είναι δημόσια ως προς τη δυνατότητα πρόσβασης, ενώ η πρόσβαση θα είναι κατάλληλη και προσαρμοζόμενη για κάθε είδος χρήστη ώστε να μη συνιστά de facto εμπόδιο στην αξιοποίησή της. Θα προσφέρεται υποστήριξη με διάφορους τρόπους, ιδίως σε πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και σε επαγγελματίες και οργανισμούς.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι από τον αρχικό σχεδιασμό της υπηρεσίας θα διασφαλισθεί η επεκτασιμότητα του συστήματος για την ενσωμάτωση τόσο και άλλων περιφερειών όσο και λοιπών περιβαλλοντικών κινδύνων, μέσω προσθήκης module πληροφοριών. Η καινοτομία της πλατφόρμας, η απουσία αντίστοιχης υπηρεσίας, καθώς και η επεκτασιμότητά της διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του έργου που θα βοηθήσει την τοπική αυτοδιοίκηση στην επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Το ERMIS-F θα αξιοποιήσει γεωγραφική και άλλη πληροφορία και επιστημονικά μοντέλα εκτίμησης κινδύνων, για να δημιουργήσει δημόσια γνώση που οδηγεί σε προφύλαξη. Θα εστιάσει στις πλημμύρες, λόγω της σημαντικής κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής επίπτωσης στις περιοχές ενδιαφέροντος, και της χρονικής συγκυρίας της εφαρμογής στην Ελλάδα και την Κύπρο της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Εξαρχής σχεδιασμένο για να υποδεχτεί στο μέλλον αντίστοιχα υποσυστήματα για πυρκαγιές, σεισμούς, κατολισθήσεις κλπ, και ανοικτό σε προσθήκες όπως χρήση για μελέτες οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η γνώση αφορά την επικινδυνότητα σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου ή κτηρίου υπό διάφορα κλιματικά και πολεοδομικά σενάρια, τις ενέργειες προφύλαξης και αντιμετώπισης, τις επιπτώσεις και όπου είναι δυνατό έγκαιρη.
H Φαουστική εκδοχή της Κλιματικής Αλλαγής
Βασικό εμπόδιο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής είναι η Φαουστική του φύση. Ο Φάουστ αποδέχτηκε κάτι καταστροφικό (δηλαδή να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο όταν πεθάνει) αλλά στο μακρινό όπως το έβλεπε μέλλον έναντι του να περάσει καλά μέχρι τότε. Κάτι τέτοιο κάνουμε κι εμείς σήμερα: αποδεχόμαστε μια μακρινή, όπως τη θεωρούμε, καταστροφή έναντι του να μην ξεβολευτούμε. Πώς, λοιπόν, πείθουμε κράτη, εξουσίες, εταιρίες, μετόχους, τράπεζες, αλλά και όλους τους πολίτες να αλλάξουμε την καταναλωτική συμπεριφορά μας;
Το έργο ERMIS-F είναι μια δημόσια διαδικτυακή υπηρεσία για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και ιδιαίτερα για τις πλημμύρες, με πληροφορίες για περασμένες, τωρινές και μελλοντικές πλημμύρες, χάρτες επικινδυνότητας, δυνατότητα συζητήσεων και αμφίδρομης πληροφόρησης κοινού – επιστημόνων, βάση γνώσης με αντιπλημμυρικά μέτρα και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Και ενώ επιστημονικά δεν μπορούμε να αποδώσουμε οποιοδήποτε συγκεκριμένο ακραίο ή καταστροφικό καιρικό φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή της οποίας η φύση είναι στατιστική και όχι causal, ξέρουμε, και αυτό είναι μέρος του συστήματος ERMIS-F, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μεταξύ άλλων θα προκαλέσει ταυτόχρονα μεγαλύτερη ξηρασία και περισσότερες πλημμύρες στην χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Αυτή λοιπόν είναι η βαθύτερη ‘αντιφαουστική’ σύνδεση μιας ψηφιακής υπηρεσίας περιβαλλοντικών κινδύνων με τον σοβαρότερο αλλα πιο μακροπρόθεσμο κίνδυνο, την κλιματική αλλαγή. Να φέρουμε δηλαδή στη διάθεση των αρχών, τοπικών και κεντρικών, των επαγγελματικών, εργολάβων και μηχανικών, των ενεργών και μη πολιτών, των νέων, πληροφόρηση επιστημονική, σε μορφή κατανοητή και αξιοποιήσιμη που να συνδέει τους άμεσους κινδύνους με τους ‘μακρινούς’ -που ίσως εντέλει δεν είναι και τόσο μακρινοί.
Θανάσης Χατζηλάκος, Υπεύθυνος Έργου ERMIS-F