Με αφιέρωμα στα Συμμετοχικά εργαστήρια που διενεργήθηκαν στην Καλλονή της Λέσβου εκδόθηκε το 3ο Τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου του ERMIS-F.  Η έκδοσή του συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σαν υπενθύμιση: μπορούμε να είμαστε παρόντες και ουσιαστικοί τόσο εκ του σύνεγγυς όσο και από απόσταση. Φέτος η Ημέρα Περιβάλλοντος δεν επιτρέπει συναθροίσεις και εκδηλώσεις μαζικές. Παράλληλα, η πανδημία και ο εγκλεισμός έφερε στην επιφάνεια μια πραγματικότητα που πολλές φορές θέλουμε να αγνοούμε: τον ανθρώπινο ρόλο στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον.  Η αποχή απο την εξουθενωτική εκμετάλλευση των πόρων και την υπερδραστηριότητα είχε άμεση επίπτωση στο τρόπο που τα ζώα σε στεριά και θάλασσα έκαναν την παρουσία τους εμφανή. Πάντα υπάρχουν δίπλα μας. Αλλά εμείς φερόμαστε σαν  οι μόνοι κυρίαρχοι. Επίσης, ανέπνευσε ο πλανήτης όλος και είδαμε βουνά που για χρόνια ήταν κρυμμένα.  Στην Υπηρεσία ERΜIS-F θέλουμε να αντιμετωπίζουμε  το Περιβάλλον όχι επετειακά, αλλά προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε εκείνα τα κομμάτια της κοινότητας που τους κάνει νόημα  να Σκέφτονται Συλλογικά, να Δρουν Τοπικά, κάθε μέρα και με δράσεις ουσίας, με στόχο την συναντίληψη στα προβλήματα και ειδικότερα αυτά των πλημμυρικών φαινομένων.

Η ΔΥΒΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εστίασαν σε δράσεις κινητοποίησης και διαλόγου με την τοπική κοινωνία στην Καλλονή της Λέσβου, με μια σειρά συμμετοχικών εργαστηρίων που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2019 ενώ το τελευταίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου, με στόχο την διερεύνηση λύσεως στο πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

Tι είναι ένα συμμετοχικό εργαστήριο και που αποσκοπεί;

Πρόκειται για εργαστήρια τα οποία οργανώνονται σε επίπεδο κοινότητας και αποσκοπούν στην συνδιαμόρφωση λύσεων για την λήψη αποφάσεων. Οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από πλημμύρες και οι τοπικοί φορείς που σχετίζονται με τη διαχείρισή τους, καλούνται να αλληλοεπιδράσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους για το θέμα.  Στα εργαστήρια συμμετείχαν ομάδες ενδιαφέροντος όμοιων ειδικοτήτων και συγκεκριμένα αυτών του αγροτικού συνεταιρισμού και δημοτικών υπαλλήλων, επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι, γεωπόνοι, δασολόγοι,  περιβαλλοντολόγοι) και εκπαιδευτικοί που λειτουργούν  στα σχολεία της Καλλονής.  Αυτό συμβαίνει καθώς η κάθε μια από αυτές τις ομάδες μπορεί να δώσει αποτελέσματα στοχευμένα στο αντικείμενο της. Οι δημοτικοί υπάλληλοι για διαχειριστικά και τεχνικά ζητήματα, οι αγρότες για το πως επηρεάζει η κτηνοτροφία και η γεωργία το πρόβλημα κοκ.

Μπορείτε να μάθετε για τη μεθοδολογία και τις παρατηρήσεις των συμμετοχικών εργαστηρίων,  στο αφιέρωμα που κάνει το 3ο Τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου του ERΜIS-F.

Τον συντονισμό και την οργάνωση των εργαστηρίων έχουν οι κ. Ράνια Τζωράκη, Επίκ Καθηγήτρια Λεκάνης Απορροής και Παρακτίου Περιβάλλοντος (ΤΩΘΒΕ) από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο κ Βαγγέλης Κοντής, Δρ Γεωλόγος, Προϊστάμενος Δ/νσης Υδάτων Β. Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Αιγαίου και στην ομάδα έργου συμμετείχαν η κ. Ελένη- Ιωάννα Κουτσοβίλη, Διδακτορική Φοιτήτρια Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών (ΤΩΘΒΕ) και η κ. Αλίκη Κάλλη, Προπτυχιακή Φοιτήτρια (ΤΩΘΒΕ).

 

CONTACT US

    Μέγεθος γραμμάτων
    Αντίθεση

    Log in with your credentials

    Forgot your details?