Μια εκπαιδευτική – βιωματική δράση για μαθητές πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής Λέσβου την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, από μέλη της Δ/νσεως Υδάτων Βορείου Αιγαίου (ΔΥΒΑ) μετά από πρόσκληση και σε συνεργασία με τους των δασκάλους του σχολείου.
Σε αυτή τη δράση 29 μαθητές της Στ! τάξεως και 22 μαθητές της Ε! τάξεως του Δημοτικού, μαζί με τους 4 δασκάλους τους, συμμετείχαν, έπαιξαν με εκπαιδευτικό υλικό (quiz, videos, καταιγισμός ιδεών, κ.α.) και συζήτησαν με την ομάδα της ΔΥΒΑ για το τι είναι οι πλημμύρες, ποια τα αίτια τους, το ρόλο της φυσικής βλάστησης και των δασών στην αποτροπή των πλημμυρών, τι πρέπει να κάνουμε πριν, κατά και μετά την πλημμύρα (χρηστικές οδηγίες συμπεριφοράς και αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων), για την κλιματική αλλαγή και το ρόλο του καθενός μας στη βελτίωση της συνειδητοποίησης της πραγματικότητας και του ορθού τρόπου ζωής, είδαν τα στοιχεία που μπορεί να αντλήσει κάποιος από το ERMIS-F, αλλά και πως μπορούν να συμμετέχουν οι πολίτες μέσα από την εφαρμογή πληθοπορισμού για να δηλώσουν κάποιο γεγονός στην περιοχή τους.
‘Η συμμετοχή των παιδιών ήταν άκρως εντυπωσιακή και μας εξέπληξαν με τις γνώσεις τους και το συνδυαστικό μυαλό τους’, όπως χαρακτηριστηκά σχολίασαν οι συντονιστές της βιωματικής δράσης εκ μέρους της ΔΥΒΑ, κα Αθανασία Κοντοχρήστου και ο κ Γιάννη Γατσής.
Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα πλημμυρών και γενικότερα κλιματικής αλλαγής και φυσικών κινδύνων είναι μια από τις δράσεις που διοργανώνονται από την Πράξη “Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων – Πλημμύρες” ERMIS-F, του Προγράμματος INTERREG V-A 2014-2020 και υλοποιείται σε πιλοτικές περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο, με τη συνέργεια του Ινστιτούτου Κύπρου, του Πολυτεχνείου της Κρήτης, του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, της ΔΥΒΑ, του Δήμου Χανίων και του ΣΑΛΑ.