Ομάδα ERMIS-F

Συμπληρωματικές δράσεις που συμπεριελάμβαναν συνάντηση με τον Δήμαρχο Χανίων, ένα εργαστήριο πρώτης δοκιμαστικής χρήσης και αξιολόγησης ευχρηστίας του Portal ERMISF (Τετάρτη 5/12) και συζήτηση με Φορείς και την τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης αναφορικά με τη διαχείριση του πλημμυρικού κινδύνου, διοργανώθηκαν από το Πολυτεχνείο Κρήτης – Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και το Ινστιτούτο Κύπρου και  πραγματοποιήθηκαν κατά το τριήμερο της συνάντησης των Επιστημονικών Ομάδων και των Ομάδων Διαχειριστικής Παρακολούθησης της Πράξης ERMISF Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων-Πλημμύρες  (5, 6 & 7/12/18) στα Χανιά.    Κατά το εργαστήριο πρώτης δοκιμαστικής χρήσης και αξιολόγησης ευχρηστίας του Portal ERMIS-F, μια  7μελής ομάδα διαφορετικής εστίασης  “έτρεξε” σενάρια αξιοποίησης της Υπηρεσίας και ειδικότερα της Εφαρμογής Κοινωνικής Δικτύωσης και της Γεωπύλης, στην τρέχουσα έκδοση της Υπηρεσίας ERMIS-F, με την βοήθεια παρατηρητών. Η αξιολόγηση της δράσης έδωσε πολλά και σημαντικά στοιχεία στην ομάδα υλοποίησης.

Την Τετάρτη 5/12, πραγματοποιήθηκε  συνάντηση  του Θ. Χατζηλάκου (Ινστιτούτο Κύπρου) και Γ. Καρατζά (Σχολή ΜηχανικώνΠεριβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης) εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας,  με τον Δήμαρχο Χανίων,  κ.  Α. Βάμβουκα, και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γ. Ξανθουδάκη.

Κατά τη συζήτηση με τους Φορείς της Κρήτης,  που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6/12, συμμετείχαν με στελέχη τους  η Πολιτική Προστασία της  Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Κρήτης,  της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Δ/νσης Υδάτων Κρήτης, της Δ/νσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Χανίων, στελέχη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Εθελοντών Πυροσβεστών,  ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής προστασίας του Δήμου Χανίων κ Γ. Ξανθουδάκης,  καθώς στελέχη του Πυροσβεστικού σταθμού και των Τεχνικών  Υπηρεσιών του Δ. Χανίων.   Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ενημέρωση των φορέων για τους στόχους της Πράξης ERMISF, η αποτύπωση των αναγκών που θα καλύψει η Πράξη στην Κύπρο, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα που αφορούν την πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση των ζημιών των πλημμυρών και του ρόλου που διαδραματίζει κάθε φορέας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Κατά την εκδήλωση οι συμμετέχοντες είδαν την τρέχουσα έκδοση της Υπηρεσίας ERMIS-F. 

Το ERMISF προετοιμάζει  μια Δημόσια Διαδικτυακή Υπηρεσία  Αντιμετώπισης και Διαχείρισης Πλημμυρών και άλλων Φυσικών & Περιβαλλοντικών Κινδύνων, που υλοποιείται  απαντώντας σε μια κρίσιμη ανάγκη των τοπικών κοινωνιών για ενημέρωση και προστασία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων παρεμβάσεων και τον Ιανουάριο κλείνει τον πρώτο χρόνο του, έχοντας,  εκτός του επιστημονικού αντικειμένου,  δημιουργήσει κύκλους συζητήσεων στο θέμα της πλημμύρας με αρμόδιους Φορείς σε Κύπρο, Λέσβο και Κρήτη ενώ παράλληλα έχει ήδη  υλοποιήσει δράσεις σε σχολεία πιλοτικών περιοχών (ειδικότερα στη Ν. Κυδωνία Κρήτης) σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,  στοχεύοντας  την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Hands-on-workshop Ευχρηστίας

  

Πιλοτική περιοχή  Ν .Κυδωνίας

Συζήτηση στη Δ.Βιβλιοθήκη Α. Σταλό

CONTACT US

Log in with your credentials

Forgot your details?